Recreatief vliegen met drones

Het is allereerst heel belangrijk om te weten wat onder recreatief vliegen valt. De wetgeving voor het vliegen met drones als hobby of recreatie is anders dan zakelijk vliegen. Op het moment dat er een financieel voordeel uit te behalen is valt dit onder zakelijk gebruik. Omdat een drone officieel een luchtvaartuig is, mag je zélfs voor recreatief gebruik niet zomaar overal vliegen. Ga dus niet zomaar vliegen met je drone! De verzekering dekt meestal geen schade/letsel én op ongeoorloofd gebruik van drones staan natuurlijk ook boetes, in sommige gevallen tot in de duizenden euro’s kunnen oplopen. Het is dus altijd aangeraden om je voor recreatief gebruik altijd eerst goed te verdiepen in de wet en regelgeving. Houdt er ook rekening meer dat elke locatie andere regels kan hebben. Het leren vliegen met een drone is niet gemakkelijk. Het is daarom ook belangrijk voor de veiligheid van de piloot en de omstanders om eerst lessen te volgen. Behalve voor de beheersing van de drones is het ook aan te raden om wat meer over wet en regelgeving te weten te komen.     

Zakelijk vliegen met drones

De regels zijn bij zakelijk drone vliegen veel strenger dan bij recreatief vliegen. Om te beginnen moet de drone zelf aan hele strenge eisen voldoen. Drones die gebruikt worden voor zakelijke doeleinden moeten technisch aangepast worden en vervolgens een strenge keuring ondergaan. Tevens moet de drone dan door een gecertificeerde piloot bestuurd worden. Het behalen van dit pilotenbrevet bestaat uit een aantal onderdelen. De theoretische delen bestaan vooral uit wet en regelgeving, risico analyse, veiligheid voor de drone piloot en de omstanders. Vervolgens moet er voor elke aangepaste en gekeurde drone een operations manual zijn. Deze operations manual moet ook aan zeer strenge eisen voldoen. De operations manual kan beschouwd worden als een gebruikers handleiding van de specifieke drone in kwestie, maar dient ook bepaalde protocollen te bevatten omtrent mogelijke veiligheidsscenario's.

Drones zijn ooit ontworpen en gebruikt voor militaire doeleinden.

Drones zijn onbemande luchtvaartuigen. Dit betekend dat het luchtvaartuig kan vliegen zonder dat er een piloot aan boord van het toestel is.

 Een drone wordt vrijwel altijd op een afstand bestuurd.

 De bestuurder van de drone kan zich in de nabijheid van de drone bevinden maar eventueel ook op duizenden kilometers afstand van de drone indien de  communicatie technologie voldoende is.

Naast op afstand bestuurbare drones zijn er ook autonomere toestellen.

Deze toestellen zijn van tevoren geprogrammeerd om een bepaalde route of opdracht uit te voeren.

Naast de naam ´drone´ zijn er verschillende andere benamingen die worden gebruikt voor onbemande luchtvaartuigen. Hieronder zijn een aantal afkortingen weergegeven met daarbij de volledige benaming:

  • ‍UAV (Unmanned Aerial Vehicle)
  • ‍RPAS (Remotely Piloted Aircraft System)
  • ‍MAV (Micro Air vehicle)
  • ‍AAR (Autonomous Aerial Robotics)
  • ‍SUAS (Small Unmanned Aircraft System)

Gebaseerd op bovenstaande afkortingen zijn ook nog de benamingen mini UAV of small UAV, rotor-UAV of RUAV, in gebruik. Ook de benamingen microcopter, quadcopter worden gehanteerd.

Nederlanders en Belgen gebruiken meestal het woord ´drone´. Het woord ´drone´ is echter ontleend aan de militaire luchtvaart.

Deze militaire luchtvaartterm wordt gebruikt voor een onbemand vliegtuig dat dient als een ‘vliegend doel’ om uit te schakelen bij gevechtsoefeningen.

 Drones werden in eerste instantie veel toegepast bij defensie. Daar worden ze gebruikt voor het uitvoeren van verkenningsvluchten en het maken van foto´s.

 Daarnaast zijn er drones die uitgerust zijn met wapensystemen om eventueel vijandelijke doelen uit te schakelen.

Naast militaire doeleinden worden drones ook steeds vaker gebruikt voor civiele doeleinden.

Hierbij kan men denken aan drones die worden gebruikt door brandweer en de politie.

Ook voor het beveiligen van terreinen kunnen drones worden ingezet.

Als mensen zoek zijn geraakt kan men drones inzetten om mensen op te sporen.

Fotografen en makelaars gebruiken drones om objecten van bovenaf te fotograferen.

Ook architecten en milieufotografen gebruiken drones voor het maken van foto’s of het opnemen van videobeelden.